Landelijke wedstrijden

Nijmeegse Pleitwedstrijd (NPW)

Traditioneel gehouden in oktober, is de Nijmeegse Pleitwedstrijd, die de NPW-commissie jaarlijks organiseert namens Rota Carolina. De rechtsgebieden die bij deze wedstrijd centraal staan zijn civiel recht en ondernemingsrecht. In twee voorbereide voorrondes doen pleitteams van twee mee, om mee te mogen doen in de finale, waarvoor een snelpleitcasus geschreven is. Meer informatie vind je hier.

Groninger Pleitwedstrijd (GPW)

BDe Groninger Pleitwedstrijd wordt jaarlijks in het eerste semester gehouden. Voorbereid pleiten is het handelsmerk van deze wedstrijd. Zowel de voorrondes, als de finale zijn voorbereid door pleitteams van twee. Traditioneel is de finalecasus vooral een procesrechtelijke discussie, waar in de voorrondes de civielrechtelijke aspecten centraal staan.

Strafrechtelijke Gaius Pleitstrijd

Begin 2019 heeft Gaius uit Maastricht haar eerste pleitwedstrijd georganiseerd: De Strafrechtelijke Gaius Pleitstrijd. Deze pleitstrijd gaat over het strafrecht.

Nationale Snelpleitwedstrijden (NSPW)

De Nationale Snelpleitwedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd in Tilburg. Uniek aan deze wedstrijd is dat alle rondes in de vorm van snelpleiten zijn. Teams van twee tot vier deelnemers doen mee aan drie voorrondes, om te bepalen welke teams in de finale komen. De rechtsgebieden zijn ieder jaar weer een verrassing.

Abraham de Pinto Competitie (AdP)

De Abraham de Pinto-competitie is niet echt aan te merken als een pleitwedstrijd. Wel is dit ieder jaar opnieuw een heel vermakelijke wedstrijd in het houden van cliëntgesprekken. In duo’s moeten de teams de problemen van de professionele acteurs te ontrafelen, en deze juridisch te duiden. Deze wedstrijd is anders dan de rest, en daarom ook erg leerzaam!

Nationaal Appèlconcours (NAC)

Zoals de naam misschien al verklapt, is het Nationaal Appèlconcours een wedstrijd waarin je in hoger beroep pleit. De voorrondes zijn voorbereid, en de finale is snelpleiten. Hierbij is het van belang dat je de spelregels van het hoger beroep in je pleidooi meeneemt.

Utrechtse Pleitkampioenschappen (UPK)

De Utrechtse Pleitkampioenschappen zijn een goed moment om in te stappen in het wedstrijdpleiten. In je team van vier bereid je een tweetal casus voor in de voorrondes, waarna de finale in het snelpleitformat zal zijn.

Nederlands-Vlaamse Pleitcompetitie (NVP)

De Nederlands-Vlaamse Pleitcompetitie is voor Nederlandse en Vlaamse studenten. De eerste ronde is voorbereid en in de finale bepleit je een snelpleitcasus. In tegenstelling tot de andere landelijke pleitwedstrijden pleit je individueel. Deze wedstrijd is zeer geschikt voor de beginnende pleiter. De NVP vindt plaats in mei.

Nationale Pleitmarathon (NPM)

De Nationale Pleitmarathon is dé pleitwedstrijd van het jaar. Tijdens deze wedstrijd pleit je op het hoogste niveau tegen de beste pleiters van Nederland. Daarnaast kun je ook deelnemen als rechtbankteam. Er komen dus twee winnaars: het beste pleitteam en het beste rechtbankteam. De voorrondes en de finale zijn voorbereid. Het pleitteam bestaat uit twee personen en het rechtbankteam uit drie personen. De NPM vindt plaats in mei.

CICERO’s Landelijke Pleitwedstrijd (CLP)

Aan CICERO’s Landelijke Pleitstrijd kan je deelnemen als rechter of als pleiter. De wedstrijd staat in het teken van het snelpleiten. De pleiters krijgen op de dag van de wedstrijd de casus en hebben 30 minuten de tijd om het pleidooi voor te bereiden. Het pleitteam bestaat uit 2 personen en het rechtbankteam uit 3 personen. De CLP vindt normaliter plaats in juni.