Landelijke wedstrijden

Nijmeegse Pleitwedstrijd

In 2019 vindt de eerste editie van de Nijmeegse Pleitwedstrijd plaats. De wedstrijd gaat over het ondernemingsrecht en je doet mee in teams van twee. Meer informatie vind je hier.

Groninger Pleitwedstrijd

Bij deze wedstrijd wordt de casus van de twee voorrondes en de finalecasus van tevoren bekend gemaakt. De wedstrijd is van redelijk hoog niveau, maar doordat alles voorbereid kan worden, kunnen beginnende pleiters prima meedoen. Je pleit in teams van twee personen waarbij elke pleiter een voorronde bepleit. De finale bepleit je samen. De GPW vindt meestal plaats rond november.

Nationale Snelpleitwedstrijden

Deze wedstrijd is niet voorbereid. Bij elke ronde krijg je als team 30 minuten de tijd om een onbekende casus voor te bereiden en te bepleiten. Deze wedstrijd is geschikt voor een beginnend pleiter. De NSPW vindt meestal plaats rond februari.

Strafrechtelijke Gaius Pleitstrijd

Begin 2019 heeft Gaius haar eerste pleitwedstrijd georganiseerd. Deze pleitstrijd vindt plaats in het strafrecht. Volgend jaar zien we hopelijk een nieuwe editie!

Abraham de Pinto Competitie

De Abraham de Pinto Competie is uniek. Bij deze wedstrijd staat niet het pleiten, maar het voeren van een intakegesprek centraal. In een team van twee voer je een gesprek met een acteur, waarbij je achter verborgen feiten moet komen.

Nationaal Appèlconcours

Tijdens het NAC bepleit je een casus in hoger beroep. De eerste ronde kun je voorbereiden en de finale is een snelpleitcasus. De casus die je krijgt zijn aan de moeilijke kant. De “spelregels” van het hoger beroep moet je ook mee nemen in je pleidooi. Het NAC vindt meestal plaats rond maart.

Utrechtse Pleitkampioenschappen

Bij deze wedstrijd zijn de voorrondes voorbereid en is de finale een snelpleitcasus. Je team van vier personen bepleit in tweetallen de twee voorrondes. De finale wordt met zijn vieren bepleit. Het niveau van deze wedstijd is gemiddeld; als beginnend pleiter kun je prima aan deze wedstrijd deelnemen. De UPK vindt meestal plaats rond april.

Nederlands-Vlaamse Pleitcompetitie

Deze wedstrijd is voor Nederlandse en Vlaamse studenten. De eerste ronde is voorbereid en in de finale bepleit je een snelpleitcasus. In tegenstelling tot de andere landelijke pleitwedstrijden pleit je individueel. Deze wedstrijd is zeer geschikt voor de beginnende pleiter. De NVP vindt meestal plaats rond mei.

Nationale Pleitmarathon

De Nationale Pleitmarathon is dé pleitwedstrijd van het jaar. Tijdens deze wedstrijd pleit je op het hoogste niveau tegen de beste pleiters van Nederland. Daarnaast kun je ook deelnemen als rechtbankteam. Er komen dus twee winnaars: het beste pleitteam en het beste rechtbankteam. De voorrondes en de finale zijn voorbereid. Het pleitteam bestaat uit twee personen en het rechtbankteam uit drie personen. De NPM vindt meestal plaats rond mei.

CICERO’s Landelijke Pleitwedstrijd

Aan deze wedstrijd kan je deelnemen als rechter of als pleiter. De wedstrijd staat in het teken van het snelpleiten. De pleiters krijgen op de dag van de wedstrijd de casus en hebben 30 minuten de tijd om het pleidooi voor te bereiden. Het pleitteam bestaat uit 2 personen en het rechtbankteam uit 3 personen.