Wedstrijden

Sinds jaar en dag is Pleitgenootschap Rota Carolina zeer succesvol op de landelijke pleitwedstrijden. Tevens werd in 2019 de eerste editie van de Nijmeegse Pleitwedstrijd georganiseerd! Op deze pagina vind je informatie over alle pleitwedstrijden waar Rota Carolina aan meedoet. Wil je meer weten over onze eigen Nijmeegse Pleitwedstrijd? Check dan deze pagina. Een overzicht van alle landelijke pleitwedstrijden kun je hier vinden!

 

Nijmeegse Pleitwedstrijd (NPW)

De Nijmeegse Pleitwedstrijd is de jongste van alle landelijke pleitwedstrijden: haar eerste editie vond plaats in 2019. De wedstrijd gaat over het ondernemingsrecht en je doet mee in teams van twee. De NPW vindt plaats in oktober. Meer informatie vind je hier.

Groninger Pleitwedstrijd (GPW)

Bij de Groninger Pleitwedstrijd wordt de casus van de twee voorrondes en de finalecasus van tevoren bekend gemaakt. De wedstrijd is van redelijk hoog niveau, maar doordat alles voorbereid kan worden, kunnen beginnende pleiters prima meedoen. Je pleit in teams van twee personen waarbij elke pleiter een voorronde bepleit. De finale bepleit je samen. De GPW vindt plaats in november.

Strafrechtelijke Gaius Pleitstrijd

Begin 2019 heeft Gaius uit Maastricht haar eerste pleitwedstrijd georganiseerd: De Strafrechtelijke Gaius Pleitstrijd. Deze pleitstrijd gaat over het strafrecht en vindt plaats in februari. Deze wedstrijd kent twee voorrondes en een finale. De twee voorrondes worden voorbereid gepleit en tijdens de finale zal de kunst van het snelpleiten centraal staan.

Nationale Snelpleitwedstrijden (NSPW)

De Nationale Snelpleitwedstrijden zijn niet voorbereid. Bij elke ronde krijg je als team 30 minuten de tijd om een onbekende, redelijk makkelijke casus voor te bereiden en te bepleiten. De wedstrijd is dus geschikt voor een beginnend pleiter. De NSPW vindt plaats in februari.

Abraham de Pinto Competitie (AdP)

De Abraham de Pinto Competetie is uniek. Bij deze wedstrijd staat niet het pleiten, maar het voeren van een intakegesprek centraal. In een team van twee voer je een gesprek met een acteur, waarbij je achter verborgen feiten moet komen. De AdP vindt plaats in februari.

Nationaal Appèlconcours (NAC)

Tijdens het Nationaal Appèlconcours bepleit je een casus in hoger beroep. De eerste ronde kun je voorbereiden en de finale is een snelpleitcasus. De casus die je krijgt zijn aan de moeilijke kant. De “spelregels” van het hoger beroep moet je ook mee nemen in je pleidooi. Het NAC vindt plaats in maart.

Utrechtse Pleitkampioenschappen (UPK)

Bij de Utrechtse Pleitkampioenschappen zijn de voorrondes voorbereid en is de finale een snelpleitcasus. Je team van vier personen bepleit in tweetallen de twee voorrondes. De finale wordt met zijn vieren bepleit. Het niveau van deze wedstrijd is gemiddeld; als beginnend pleiter kun je prima aan deze wedstrijd deelnemen. De UPK vindt plaats in april.

Nederlands-Vlaamse Pleitcompetitie (NVP)

De Nederlands-Vlaamse Pleitcompetitie is voor Nederlandse en Vlaamse studenten. De eerste ronde is voorbereid en in de finale bepleit je een snelpleitcasus. In tegenstelling tot de andere landelijke pleitwedstrijden pleit je individueel. Deze wedstrijd is zeer geschikt voor de beginnende pleiter. De NVP vindt plaats in mei.

Nationale Pleitmarathon (NPM)

De Nationale Pleitmarathon is dé pleitwedstrijd van het jaar. Tijdens deze wedstrijd pleit je op het hoogste niveau tegen de beste pleiters van Nederland. Daarnaast kun je ook deelnemen als rechtbankteam. Er komen dus twee winnaars: het beste pleitteam en het beste rechtbankteam. De voorrondes en de finale zijn voorbereid. Het pleitteam bestaat uit twee personen en het rechtbankteam uit drie personen. De NPM vindt plaats in mei.

CICERO’s Landelijke Pleitwedstrijd (CLP)

Aan CICERO’s Landelijke Pleitstrijd kan je deelnemen als pleiter. De wedstrijd staat in het teken van het snelpleiten. De pleiters krijgen op de dag van de wedstrijd de casus en hebben 30 minuten de tijd om het pleidooi voor te bereiden. Het pleitteam bestaat uit 2 personen. De CLP vindt plaats in juni.