Deelnemen aan een wedstrijd?

Nijmeegse Pleitwedstrijd

Sinds 1991 is het Nijmeegse pleitgenootschap Rota Carolina actief binnen het pleiten voor en door studenten. Ook de deelname aan pleitwedstrijden is voor haar daarbinnen een belangrijk onderdeel van de vereniging en niet zonder resultaat. In de loop der jaren heeft Rota Carolina succesvol de winst van vele wedstrijden behaald. Het werd daarom hoog tijd dat Rota Carolina haar eigen pleitwedstrijd organiseerde. Op 26 oktober 2019 heeft de eerste editie van de Nijmeegse Pleitwedstrijd plaatsgevonden.

Op dit moment zijn het bestuur en de NPW-commissie druk in de weer om ervoor te zorgen dat 22 oktober 2022 student, advocaat, rechter en wetenschapper wederom samenkomen voor een even zo succesvolle vierde editie. Met veel enthousiasme kijken wij uit naar deze dag. Mocht u interesse hebben om op welke manier dan ook mee te helpen aan dit evenement, dan kunt u ons bereiken op npwrotacarolina@gmail.com.

Winnaars 26-10-2019

Diephuis Groningen

S. Kalisvaart

R. Postma

Winnaars 10-04-2021

Pleitgenootschap Rota Carolina

T. Stoetman

B.J.P. Middelkamp

Winnaars 30-10-2021

Pleitgenootschap Rota Carolina

T. van Hoorn

K. Schrijver

Winnaars 22-10-2022

Molengraaff Dispuut

J. van Scharrenburg

P. van Achthoven

Landelijke wedstrijden

Het is ook mogelijk om deel te nemen aan een van de landelijke wedstrijden.

 

Hieronder vind je het overzicht van wedstrijden, actueel per 12-01-2024.

Bij de Groninger Pleitwedstrijd wordt de casus van de twee voorrondes en de finalecasus van tevoren bekend gemaakt. De wedstrijd is van redelijk hoog niveau, maar doordat alles voorbereid kan worden, kunnen beginnende pleiters prima meedoen. Je pleit in teams van twee personen waarbij elke pleiter een voorronde bepleit. De finale bepleit je samen. De GPW vindt plaats in november.

De Nationale Snelpleitwedstrijden zijn niet voorbereid. Bij elke ronde krijg je als team 30 minuten de tijd om een onbekende, redelijk makkelijke casus voor te bereiden en te bepleiten. De wedstrijd is dus geschikt voor een beginnend pleiter. De NSPW vindt plaats in februari.

De Abraham de Pinto Competetie is uniek. Bij deze wedstrijd staat niet het pleiten, maar het voeren van een intakegesprek centraal. In een team van twee voer je een gesprek met een acteur, waarbij je achter verborgen feiten moet komen. De AdP vindt plaats in februari.

Tijdens het Nationaal Appèlconcours bepleit je een casus in hoger beroep. De eerste ronde kun je voorbereiden en de finale is een snelpleitcasus. De casus die je krijgt zijn aan de moeilijke kant. De “spelregels” van het hoger beroep moet je ook mee nemen in je pleidooi. Het NAC vindt plaats in maart.

Bij de Utrechtse Pleitkampioenschappen zijn de voorrondes voorbereid en is de finale een snelpleitcasus. Je team van vier personen bepleit in tweetallen de twee voorrondes. De finale wordt met zijn vieren bepleit. Het niveau van deze wedstrijd is gemiddeld; als beginnend pleiter kun je prima aan deze wedstrijd deelnemen. De UPK vindt plaats in april.

De Nederlands-Vlaamse Pleitcompetitie is voor Nederlandse en Vlaamse studenten. De eerste ronde is voorbereid en in de finale bepleit je een snelpleitcasus. In tegenstelling tot de andere landelijke pleitwedstrijden pleit je individueel. Deze wedstrijd is zeer geschikt voor de beginnende pleiter. De NVP vindt plaats in mei.

De Nationale Pleitmarathon is dé pleitwedstrijd van het jaar. Tijdens deze wedstrijd pleit je op het hoogste niveau tegen de beste pleiters van Nederland. Daarnaast kun je ook deelnemen als rechtbankteam. Er komen dus twee winnaars: het beste pleitteam en het beste rechtbankteam. De voorrondes en de finale zijn voorbereid. Het pleitteam bestaat uit twee personen en het rechtbankteam uit drie personen. De NPM vindt plaats in mei.

Aan CICERO’s Landelijke Pleitstrijd kan je deelnemen als pleiter. De wedstrijd staat in het teken van het snelpleiten. De pleiters krijgen op de dag van de wedstrijd de casus en hebben 30 minuten de tijd om het pleidooi voor te bereiden. Het pleitteam bestaat uit 2 personen. De CLP vindt plaats in juni.

Begin 2019 heeft Gaius uit Maastricht haar eerste pleitwedstrijd georganiseerd: De Strafrechtelijke Gaius Pleitstrijd. Deze pleitstrijd gaat over het strafrecht en vindt plaats in februari.

Overzicht data pleitwedstrijden

NPW 28-10-2023

GPW 18-11-2023

NSPW 15-02-2024

ADP 02-03-2024

 CLP 13-04-2024

 UPK 02-05-2024

 NVP 03-05-2024

NPM 17-05-2024 / 18-05-2024

NAC 31-05-2024

 

Pleitavond bijwonen?